Raad Tilburg baalt van proces rond komst Leger des Heils naar Edisonlaan
TILBURG – Bewoners van de Edisonlaan hadden eerder geïnformeerd moeten worden over de komst van een opvang van het Leger des Heils in hun straat. Dat was maandag de conclusie van de Tilburgse raad, die ervan baalde dat het wéér fout is gegaan met de vestiging van een maatschappelijk gevoelige voorziening in een wijk.
Erik van Hest 06-10-20, 00:35 Bron: BD
Eind dit jaar opent het Leger des Heils aan de Edisonlaan een domus, een beschermde woonvorm voor mensen met een complexe combinatie van verslaving en psychiatrische problemen. Het betreffende pand, waar jarenlang de verslavingszorg van Novadic-Kentron zat, wordt inmiddels verbouwd voor de komst van 27 nieuwe bewoners. Omwonenden maken zich grote zorgen.
Buurt legt zich nog niet neer bij komst opvang Leger des Heils naar Edisonlaan
Deuk in vertrouwen
Hier is iets doorheen geduwd en daar hebben wij moeite mee.
Helma Oostelbos, SP
Dat die domus er komt, daar kan de raad niets meer aan veranderen. De voorziening past namelijk binnen de maatschappelijke bestemming. Het debat, aangevraagd door SP, 50Plus, LST, Lokaal Tilburg en VVD, ging dan ook vooral over het doorlopen proces. ,,Hier is iets doorheen geduwd en daar hebben wij moeite mee. Het vertrouwen in de politiek heeft weer een deuk opgelopen”, aldus SP-fractievoorzitter Helma Oostelbos.
Regelmatig werd het verleden aangehaald; het plan voor een opvang voor prostituees in Fatima in 2007, de komst van een verslavingszorg naar Jan Wier in 2012 of het plan voor een opvang in de Schiphollaan in 2017. Telkens zorgde dat voor grote onrust bij omwonenden. Daarom werd in 2017 de ‘richtlijn maatschappelijk gevoelige voorzieningen’ vastgesteld, een leidraad voor een goede communicatie met omwonenden.
Maar omwonenden van de Edisonlaan hebben daar niets van gemerkt, zo lieten ze ook maandag weer weten. De zes insprekers voelden zich overvallen door het besluit en in de daaropvolgende gesprekken niet serieus genomen door het college. Het leidde tot felle kritiek van de raad op het handelen van het college. Frans van Aarle (Lokaal Tilburg): ,,Zo kan het niet verder. We moeten als raad in de spiegel kijken. We kunnen niet keer op keer mensen met zulke besluiten overvallen.” Zelfs PvdA-raadslid Bea Mieris, die steeds het belang van een opvang voor deze doelgroep benadrukte, moest erkennen dat het proces de schoonheidsprijs niet verdiende.
Wethouder Rolph Dols (CDA) zei dat de richtlijn niet was gevolgd omdat die bedoeld is als voorbereiding op nieuwe besluiten. ,,Maar in dit geval was het besluit al genomen. Er zat al een maatschappelijke bestemming op het pand.” Hij zei dat lang niet duidelijk was of het Leger des Heils het contract zou tekenen en dat er daarom pas laat gecommuniceerd werd. ,,Achteraf had ik de raad kunnen vragen of die bestemming nog wenselijk was.” De raad kreeg de toezegging dat er goede afspraken met de buurt gemaakt zullen worden om overlast rond de domus te voorkomen