Op de website van Lokaal Tilburg kon u in november 2023 al lezen over een ingediende motie door Lokaal Tilburg, bij de begrotingsbehandeling voor 2024: ‘Leesdossier Toegang Dyslexie, een papieren labyrint’.

Bij leerlingen die kampen met hardnekkige leesproblemen – en waar het vermoeden bestaat van ernstige dyslexie – zijn basisscholen verplicht om een landelijk ‘leerling dossier dyslexie’ op te stellen. Zo’n dossier is zeer uitgebreid en wordt ingediend bij loket Toegang Dyslexie van de gemeente.

Het leesdossier wordt door dit loket beoordeeld, om te zien of een leerling al dan niet in aanmerking komt voor een volledig vergoed dyslexieonderzoek.
Afhankelijk van de uitslag kan een leerling daarna ook nog in aanmerking komen voor vergoeding van dyslexie-behandelingen. Om geen talent verloren te laten gaan, is zo’n traject dus van groot belang.

Het opstellen van een leesdossier is dermate uitgebreid dat scholen erg gebukt gingen onder deze tijdrovende administratieve rompslomp. De motie was daarom gericht op het vereenvoudigen van deze omslachtige procedure. De voltallige raad heeft de motie op 13 november jl. aangenomen en de wethouder heeft de opdracht omarmd én gehoor gegeven aan het verzoek om nog dít schooljaar met een vereenvoudigde versie te komen.

In maart 2024, zijn alle basisscholen van Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk geïnformeerd over het aangepaste format met minder administratieve lasten en over het vereenvoudigde proces. Vanzelfsprekend blijven we de onderwijspraktijk actief volgen om na te gaan in hoeverre het papieren labyrint in de praktijk ook echt minder complex geworden is.

Lokaal Tilburg is enorm trots op het snel bereikte resultaat naar aanleiding van de door ons ingediende motie. Het blijkt toch maar weer eens hoe een kleine lokale politieke partij groots aan de maatschappij kan bijdragen!

Dank u voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.