Onze fractievoorzitter Frans van Aarle heeft het verzoek ingediend om de wateroverlast te bespreken in een informatiebijeenkomst van de raad. De aanleiding hiervoor is de door inwoners ervaren wateroverlast in de afgelopen maanden, met vele meldingen van ondergelopen kelders en tuinen tot gevolg en daarnaast de beantwoording door het college op de eerder door hem gestelde schriftelijke vragen. In de informatiebijeenkomst van maandag 8 april 2024 werd de raad breed geïnformeerd over de problematiek.
Bij deze de volledige spreektekst van Frans van Aarle, zoals uitgesproken bij deze bijeenkomst.

Voorzitter,

Gisteren werd mij de vraag gesteld of ik aandelen had van het Brabants Dagblad gezien de paginagrote artikelen over de wateroverlast en een praktijkvoorbeeld hoe wij als gemeente soms omgaan met MKB ondernemers in onze stad. Toevallig twee onderwerpen die wij voor vandaag op de agenda staan van de Raad na agenderingsverzoeken van Lokaal Tilburg en gesteund door andere partijen.

Het interview met Dijkgraaf Mario Jacobs en Watergraaf Erik de Ridder is voor vanmiddag verplichte leeskost. Belangrijkste boodschap: wen er maar aan, ook
het record van de langdurige regenval in de afgelopen maanden gaat weer uit de boeken!

Op de site van Rijkswaterstaat lezen wij, ik citeer: “Nederland is en blijft gidsland voor watermanagement”. Nederland deelt dan ook overal ter wereld de expertise op het gebied van watermanagement, ook op het gebied van wateroverlast. In het “Nationaal Waterplan” lezen wij dat goede bescherming tegen wateroverlast geen luxe is maar noodzaak. Het bestrijden van wateroverlast is noodzakelijk voor onze gezondheid, natuur en economie!

In een artikel in het BD van 23 september j.l. stond een artikel met de kop: “Straten blank, kelders onder water: om dat te voorkomen moet Tilburgse rioolheffing fors omhoog.” In dit artikel lezen wij dat volgens het KNMI extreme neerslag in de toekomst alleen maar toeneemt. “Er is al veel gedaan zegt de wethouder. Op meerdere plekken in de stad liggen ondergrondse waterbergingen. Maar er is veel meer nodig, vertelt Grashoff. De extreme neerslag moet worden afgevoerd, anders krijg je schade aan de stad. Als je een keer hebt meegemaakt dat je kelder onderloopt, weet je hoe heftig die schade kan zijn. Tilburg werkt aan een ondergronds stelsel van blauwe aders dat het overtollig regenwater afvoert…. Van het buizenstelsel ligt bijna 50% er.”

Ondanks deze blauwe aders, waterbergingen etc. zijn onze inwoners en bedrijven de afgelopen maanden toch geconfronteerd met langdurige wateroverlast, ondergelopen kelders, bergingen, tuinen en parken.

Voorzitter,

wij zijn geen watermanager, hydroloog of meteoroloog maar wel raadsleden die luisteren naar de zorgen van onze inwoners, die de stress van ondergelopen kelders ervaren en het onbegrip bij inwoners die van de gemeente horen dat het allemaal te wijten is aan een “bouwkundig gebrek”. In het Stadsnieuws lezen wij op de gemeentepagina hoe wij als inwoners moeten omgaan met wateroverlast. Citaat: “Water in uw kelder is heel vervelend. Als u hier last van heeft, kunt u de ruimte waterdicht (laten) maken”….

Tot verbijstering van pandeigenaren en makelaars krijgen duizenden woningen het stempel van een ‘bouwkundig gebrek’ met alle gevolgen van dien. De overheid geeft even niet thuis als het gaat om de gevolgen van de wateroverlast, onze inwoners blijven zitten met veel, ons inziens, terechte vragen, waaronder:

De overheid heeft toch een zorgplicht voor de fysieke leefomgeving, ook betreffende de waterhuishouding; het droog, veilig en leefbaar te houden, daarvoor betalen wij toch rioolheffing en aan het waterschap?

  • Wordt de wateroverlast ook niet veroorzaakt door het verhogen van het waterpeil? Wie gaf hiervoor de opdracht?
  • Hoe kan het bestaan dat Nederland als gidsland op het gebied van watermanagement, niet kan voorkomen dat kelders onderlopen?
  • Hoe staat het met de gevolgen van wateroverlast bij rijks- en gemeentelijke monumenten die voor het eerst in tientallen jaren geconfronteerd worden met ondergelopen kelders?
  • Hoe kan het zijn dat woningen in straten die klimaatbestendig zijn heringericht toch massaal te maken krijgen met ondergelopen kelders?
  • Is er bij dit klimaatbestendig herinrichten van de openbare ruimte wel rekening gehouden met het scenario van langdurig gestage regenval?
  • Aannemers zijn nauwelijks te vinden die bereid zijn huizen aan te passen tegen wateroverlast omdat de druk van het grondwater toch weer problemen gaat opleveren, impregneren geeft geen structurele oplossing en garantie is al helemaal onbespreekbaar… Wie kan mij helpen?
  • Zeker bij oudere woningen is het waterdicht maken van kelders een kostbare zaak die al gauw in de duizenden euro’s loopt…
  • Is er geen sprake van achterstallig onderhoud aan straatriolering gezien de ervaringen met verstopte putjes waarin het water niet wegloopt?

Dit agenderingsverzoek en deze bijeenkomst gaan hopelijk antwoord geven op veel van deze vragen en oplossingen die de overheid kan bieden voor inwoners die zich al maandenlang zorgen maken over de gevolgen van deze wateroverlast.

Dank u voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.