Het begon met een paar meldingen van onze leden, in Tilburg Noord en in Zorgvlied, dat bewoners last hadden van ondergelopen kelders, terwijl ze daar nooit eerder last van hebben gehad. Maar er blijkt meer aan de hand.

Zoals wethouder Grashoff terecht opmerkt in een artikel BD van 23 september j.l. kan de schade van een ondergelopen kelder “heftig zijn. Op de site van het
‘Verbond van Verzekeraars’ valt te lezen dat schade door weersextremen “in de regel niet verzekerd zijn”. Tilburg werkt hard aan de aanleg van blauwe aders, infiltratieriolen en plantvakken die regenwater makkelijker in de bodem laten zakken. Ondanks de herinrichting zijn onder andere in de Burgemeestersbuurt kelders van huizen ondergelopen die in het verleden nooit last hebben gehad van wateroverlast.

Daarom hebben we het college verzocht om de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

 • Hoeveel meldingen zijn er deze maand binnengekomen (via Fixi app, telefoontjes etc.) bij de gemeente betreffende ondergelopen kelders en andere waterschade door de extreme regenval in de afgelopen weken?
 • Gedupeerde inwoners krijgen vaak nul op rekest bij de verzekering omdat ‘weersextremen’ niet verzekerd zijn. Men verwijst naar de gemeente die de taak heeft op doelmatige wijze afvloeiend hemelwater in te zamelen. (Artikel 2.16 “Regels Fysieke Leefomgeving”/Omgevingswet)
  Hoe gaat de gemeente om met dit soort schademeldingen?
  Waar moet men melden, hoe wordt dit verder afgehandeld?
 • Bij bewoners in de Burgemeestersbuurt zijn schijnbaar relatief veel ondergelopen kelders (o.a. Burg. Suijsstraat) waarbij het verband wordt gelegd met de herinrichting van de straat. Is het College bekend met dit mogelijke verband en op welke wijze is hierop geacteerd?
 • Het probleem van ondergelopen kelders ook aanwezig is in de Componistenbuurt en in de binnenstad, met name in de Willem II straat zijn tientallen panden hierdoor getroffen. Frappant is dat hier ook sprake is van kelders die in tientallen jaren droog hebben gestaan en nu na de herinrichting ineens onderlopen! Ook hier wordt het verband gelegd met de herinrichting.
  Begrijpt het College het onbegrip van de getroffen inwoners?
 • Welke lessen zijn geleerd van de ervaringen met deze extreme wateroverlast en met name de ondergelopen kelders in straten die het afgelopen jaar zijn aangepakt en waarbij juist ook de klimaatverandering een reden was voor de herinrichting?

Inmiddels heeft het Brabants Dagblad twee keer uitgebreid aandacht geschonken aan deze wateroverlast. Zie het artikel van 25 januari en van 27 januari

 

Dank u voor het delen!
2 gedachte over “Schriftelijke vragen: Ondergelopen kelders in Tilburg door extreme regenval, wie betaalt de schade?”
 1. Goedemorgen, we hebben steeds ondergelopen kelders . Ik weet dat het grondwater hoog staat en dat dat de oorzaak is.
  Ik wilde het alleen melden.
  Oud noord . Leo XIII plein en vigiliusstraat zover ik weet.

  M.v.g Hanneke

  1. Ondergelopen kelder nooit in 30 jaar last van gehad waar kan ik terecht voor de schade ?

Reacties zijn gesloten.