“We willen een Plan van Aanpak tegen graffiti- en plakvandalisme” schreven we in februari 2022 en we dienden een motie in – samen met PvdA en 50Plus – om het College hiertoe te bewegen.

En het is gelukt!

Naar aanleiding van een golf van graffiti in het centrum en de winkellinten Korvel en Besterd begin februari 2022, hebben we samen met PvdA en 50Plus in februari 2022 een motie ‘Vreemd aan de orde van de dag: ‘Illegale graffiti besmeurt onze stad’’ ingediend. Wethouder Rik Grashoff heeft destijds toegezegd een plan van aanpak graffiti op te stellen en deze te betrekken bij het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR). Vanwege ons vertrouwen in deze toezegging hebben we toen de motie niet in stemming laten brengen.

We hebben toen ook gevraagd om een pro-actievere aanpak van graffiti, zoals de aanpak van de gemeente Den Haag die niet alleen gericht is op het verwijderen van graffiti, maar ook op het geven van voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen. En om de aanpak van graffiti niet alleen uit te voeren rondom het centrum, maar ook aandacht te hebben voor onze wijken en dorpen.

Het resultaat mag er wat ons betreft wezen! Het College heeft half december 2022 een ‘Tilburgs stappenplan aanpak graffiti’ opgeleverd, dat mede gebaseerd is op de Haagse aanpak.

Tilburgse aanpak

Tot nu toe werd in Tilburg alleen de aanstootgevende graffiti verwijderd en daarnaast alleen de graffiti op sommige viaducten, straatmeubilair in de Binnenstad en op een aantal panden. In de nieuwe aanpak gaat dit voortaan anders.

Om te bepalen waar de aanpak van graffiti het hardst nodig is, is er eerst een analyse gemaakt van de meldingen die via de Fixi-app zijn binnen gekomen, de kwaliteitsmetingen van aannemers bij de gemeente zijn beoordeeld en ook diverse belanghebbenden als ondernemers, street artists, jongerenwerkers en wijkregisseurs zijn erbij betrokken. Kortom: de nieuwe aanpak is gebaseerd op meldingen, metingen en meningen.

Naast het verwijderen van aanstootgevende graffiti in de hele gemeente, zal voortaan ook alle graffiti worden verwijderd na een nieuwe ‘graffiti golf’. Dit betreft ook het verwijderen van graffiti op een groter aantal panden in het centrum en langs de linten Korvel en Besterd, op gemeentelijke eigendommen in de kanaalzone, op een groter aantal bruggen en viaducten en op muurschilderingen.

Daarnaast zal worden geprobeerd om graffiti te voorkomen door waar mogelijk nutsvoorzieningen, bruggen en viaducten te vergroenen of te verfraaien met professionele muurschilderingen of plakfolie met mooie afbeeldingen. Daarnaast gaan handhavers en jongerenwerkers in gesprek met de graffitivandalen.

Voor de nieuwe aanpak van graffiti jaarlijks €552.500,- beschikbaar.

2022-02 - Motie Vreemd ad Orde vd dag_punt 20_LT_50PLUS_PvdA_graffiti
Dank u voor het delen!
Een gedachte over “Gelukt! Onze motie leidt tot stevige aanpak illegale graffiti”
  1. Weet je, een graffiti tekening hoeft niet perse lelijk te zijn. Het gaat ons met name om de zinloze handtekeningen om wijken of plekken te claimen, die overlast geven en er zo’n troep van maken. Misschien moeten we melders van dergelijke handtekeningen belonen als zij een fito vd dader kunnen sturen. Iedereen heeft tegenwoordig een camera in zijn telefoon!!

Reacties zijn gesloten.