Vincents Tekenlokaal is terug in het Paleis-Raadhuis, zo heeft de organisatie ons opgetogen laten weten. Doordat er werd verbouwd moest het tekenlokaal ’tijdelijk’ verhuizen naar de Spoorzone en vervolgens stonden de spullen opgeslagen bij het Archief aan de Kazernehof. Maar de organisatie van Vincents Tekenlokaal wilde niets liever dan terug naar het Paleis Raadhuis en dat is nu gelukt.

In maart 2022 trok de organisatie achter Vincents Tekenlokaal aan de bel vanwege hun vertrek uit de Spoorzone en tijdelijke verplaatsing naar de Kazernehof. Deze locatie van het archief en Stadsmuseum kreeg het toegewezen nadat de tijdelijke plek in de Spoorzone in enige haast ontruimd moest worden. En het leek er sterk op dat een terugkeer naar het Paleis Raadhuis niet mogelijk zou zijn. Daarom hebben we als Lokaal Tilburg in juli 2022 een motie ingediend, die opriep om Vincents Tekenlokaal te laten terugkeren. Deze werd gesteund door 50PLUS, CDA en O.N.S. Tilburg.

Vincents Tekenlokaal wil terug naar de roots

Deze motie haalde toen geen meerderheid, maar toch heeft het wel de nodige beweging in gang gezet. De organisatie is dan ook blij te kunnen melden dat ze in september weer zijn neergestreken in het Paleis van Tilburg: “Met dank voor alle inspanningen aan de gemeente Tilburg en Stichting Mommerskwartier. We hopen dat we hier ons blijvend kunnen vestigen.” 

Het Paleis, dé plek van Van Gogh in Tilburg 

Vincent van Gogh ging als 13-jarige jongen in dit opvallende historische gebouw naar de Rijks HBS in Tilburg en kreeg hier zijn eerste echte tekenlessen. Logisch dus dat in 2009, toen Vincents Tekenlokaal startte op initiatief van Stadsmuseum Tilburg, gekozen werd voor deze locatie. Met de inrichting van een ‘oud’ tekenlokaal kwam het tekenonderwijs, dat Van Gogh heeft gevolgd, weer tot leven.  

Als Lokaal Tilburg zijn we enorm trots op deze geschiedenis en we willen het dan ook aan iedereen laten zien, die de stad bezoekt. En daarin stonden we niet alleen, want in 2008 al bepaalden de raad en het College dat het Paleis Raadhuis dé plek van Vincents Tekenlokaal is en moet zijn. 

Officiële opening 

Intussen is Vincents Tekenlokaal alweer gestart met het ontvangen van scholen en worden ook andere activiteiten, zoals workshops en tekenlessen, weer opgestart. Het programma ‘De Nieuwe Vincent’, dat ondanks alle verhuizingen gelukkig gewoon door kon gaan, opent op 18 december de expositie.

Dank u voor het delen!