Foto: Rudi Klumpkens

(Foto: Rudi Klumpkens)

Al op 20 mei dit jaar hebben we vragen gesteld aan het College over het feit dat onze Stadsbeiaardier niet meer mag spelen. We wachten nog steeds op antwoorden en vooral een oplossing.

Het probleem: volgens de arbeidsinspectie voldoet de toren van de Heikese kerk, waar de beiaard hangt, niet aan de Arbo-normen. Het hangt te hoog en is onveilig. Dat beiaard Carl van Eyndhoven al 33 jaar die trappen beklimt zonder ook maar een keer te struikelen, doet er verder niet toe.

Terwijl het stadsbestuur blijft zoeken naar een oplossing – want elke zichzelf respecterende stad heeft toch een stadsbeiaardier – wordt het geduld van de Stichting Vrienden van de stadsbeiaardier danig op de proef gesteld. Daarom schreef commissielid Rudi Klumpkens opnieuw een brief aan de gemeenteraad.

Sinds de zomer van 2021 blijkt het verhaal een aaneen schakeling te zijn van onderzoeken, uitstel en besluiteloosheid. Een proces waarin de hoofdpersoon, beiaardier Carl van Eyndhoven uit Antwerpen, nog niet is gehoord. Een proces ook dat onbegrijpelijker wordt naarmate het langer duurt.

Een resultaat van deze brief is wel, dat diverse media het verhaal hebben opgepakt. Omroep Brabant schreef er al uitgebreid over en ook Hart van Nederland heeft belangstelling getoond. We hopen nou maar dat deze wending de broodnodige oplossing teweeg kan brengen waar we nu al zo lang op wachten. Het maakt onze binnenstad immers een stuk gezelliger!

De beiaardierscommissie heeft te kennen gegeven dat zij de inzet van Lokaal Tilburg erg waarderen.

Ons artikel hierover van 20 mei 2022:

Is de Stadsbeiaardier écht uitgespeeld?

Dank u voor het delen!