Maandag 11 april vertelden we dat we een motie hadden voorbereid, die ’s avond tijdens de vergadering van de gemeenteraad behandeld zou worden. Het ging er om te voorkomen dat de villa Philharmonie, op de hoek van de Laarstraat en de Ringbaan Zuid, zou worden gesloopt. Die avond werd onze motie niet besproken omdat het te laat werd. De vergadering werd geschorst tot donderdag 21 april.

Inmiddels weten we dat het bestuur van de sociëteit een sloopvergunning had aangevraagd; niet om daadwerkelijk meteen te gaan slopen, maar om alle mogelijkheden open te houden voor de verkoop van het ruim 100 jaar oude pand. Dat was de aanleiding dat we samen met PvdA, LST, 50Plus en SP een motie hadden aangekondigd om de villa te beschermen.

Maar inmiddels is onze actie niet meer nodig, want het College van Burgemeester en Wethouder heeft zelf ingegrepen om de villa te redden! Gewoonlijk duurt een procedure om een pand tot monument te verklaren heel erg lang. Maar als een aanwijzing haast heeft, bijvoorbeeld vanwege de actuele sloopdreiging van het gebouw, dan kan een aanwijzing wel heel snel. Zo wist wethouder Rik Grashoff.

De villa krijgt nu onmiddellijk een beschermde status vanwege de architectuurhistorische waarde van het hoofdgebouw en aanbouw als ensemble. De villa hoort immers bij het verhaal van Tilburg en heeft daarom veel cultuurhistorische waarde.

Onze motie kunnen we bij deze van tafel halen.

Voorkom sloop historisch erfgoed; fabrikantenvilla ‘Philharmonie’

 

Dank u voor het delen!
Een gedachte over “Villa Philharmonie is gered!”
  1. wat een geweldig nieuws, we kregen al schrik dat weer een historisch pand zou verdwijnen , alleen voor winst, en projectontwikkelaar.

Reacties zijn gesloten.