Maandag 11 april zal Lokaal Tilburg tijdens de vergadering van de gemeenteraad een ‘Actuele Motie’ indienen over de aangekondigde sloop van de fabrikantenvilla aan de Oude Goirleseweg, de Philharmonie. Bij het schrijven van dit artikel hebben inmiddels al meerdere partijen laten weten dat ze de motie mede indienen: 50plus, PvdA, SP en LST, CDA en D66 hebben laten weten het te steunen.

Zaterdag 9 april werden wij via een artikel in het Brabants Dagblad geconfronteerd met de aanvraag voor een sloopvergunning door het bestuur van de “Vereniging Sociëteit Philharmonie” voor de markante fabrikantenvilla aan de Oude Goirleseweg.

Deze unieke fabrikantenvilla, in 1914 gebouwd in opdracht van de bekende textielfamilie Van Puijenbroek, is van grote cultuurhistorische waarde is voor onze stad. In 1911 opende H. van Puijenbroek aan de Oude Goirleseweg een innovatieve textielweverij die machinaal ging produceren. Deze fabriek bood door de jaren heen werk aan duizenden Tilburgse gezinnen.

De villa, op een beeldbepalende locatie richting centrum, maakt deel uit van ons historisch erfgoed waar wij zuinig op moeten zijn.
Omwonenden maken zich ernstig zorgen over de sloop van de fabrikantenvilla en de toekomst van het landgoed ‘Philharmonie’. De Tilburgse erfgoedclubs zijn  een aanvraag aan het voorbereiden voor een monumentale status voor de villa.

Wij hebben het College opgedragen om:

  • Alles in het werk te stellen zodat de villa “Philharmonie” gered wordt van de slopershamer.
  • En dat de villa behouden blijft als onderdeel van het historisch erfgoed en de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie.

En gaat over tot de orde van de dag.

Dank u voor het delen!