Voorzitter,

Als fanatieke voetbalsupporters hun plaats op de tribune afstaan aan andere seizoenkaarthouders is dat niet alleen een mooi gebaar, maar ook de bevestiging dat onder de huidige “coronaregels” de unieke beleving op de King Side van Willem II voor deze supporters niet meer mogelijk is. Je bek houden als je favoriete club scoort of een dubieuze penalty tegen krijgt, is niet reëel en getuigt niet van enige affectie met voetbalsupporters.

Dit gegeven is een feit dat meegewogen moet worden bij besluitvorming. Waar is het dan fout gegaan? Feit is ook dat de verstandhouding tussen de Tilburgse politie en de fanatieke Willem II supporters niet al te best is. De affaire met de harde kern in Amsterdam voor de wedstrijd Willem II – Ajax op 3 november 2018 heeft daar zeker toe bijgedragen. Ook de aanwezigheid van de Tilburgse politie in Luxemburg rondom de eerste Europa League wedstrijd van Willem II, en met name het maken van video-opnames van onze supporters roept irritatie op. Zeker als er feitelijk niets aan de hand is en de supporters zowel door de UEFA als internationale media zelfs een compliment krijgen voor de enthousiaste ondersteuning van hun club. In Luxemburg is wellicht al sprake geweest van een foutieve inschatting en op sociale media spreken supporters zelfs over het uitlokken van escalatie.

Dit gegeven had een rol moeten spelen bij de besluitvorming rondom de thuiswedstrijd tegen de Rangers, de wedstrijdbeleving en bijbehorende emoties is een bekend gegeven. Dat er leden van de harde kern van andere voetbalclubs bij aanwezig zouden zijn, was vooraf ook bekend. Dat onder deze omstandigheden de coronaregels moeilijk te realiseren waren kan iedereen voorspellen. Waarom ging het dan toch fout?

Lokaal Tilburg heeft hierbij de volgende vragen:

  • Is er met Willem II vanaf het eerste moment overleg geweest? Zo ja, met wie en in welke hoedanigheid?
  • Is er met vertegenwoordigers van alle supportersverenigingen Willem II gesproken en zijn deze betrokken bij de besluitvorming?
  • Klopt het dat de officiële “Supporters Liaison Officer” van Willem II en tevens “Hooliganmanager” niet betrokken is geweest de besluitvorming en de verdere organisatie? Zo ja, waarom niet?
  • Wie heeft het evenement nu precies georganiseerd, klopt het dat dit een commerciële partij was?
  • Waarom was er geen sprake van een alcoholverbod?
  • Waarom is er niet opgetreden tegen de “opzwepende” muziek?
  • Waarom is er vanaf het eerste moment niet opgetreden tegen het ontbreken van registratie en preventief fouilleren?
  • Waarom heeft de gemeente/politie het evenement niet beter gefaciliteerd door strengere voorwaarden te stellen en streng toe te zien op het naleven van de coronaregels en andere preventieve maatregelen?

Voorzitter,

Lokaal Tilburg heeft begrip voor de keuze de supporters te weren uit onze binnenstad, zeker vanwege het feit dat het een koopavond betrof, maar wij zijn wel kritisch over de kwaliteit en uitvoering van het evenement op het Olympiaplein en wachten de antwoorden af….

Dank u voor het delen!