Geacht College,

Niet alleen in Amsterdam maar ook in Tilburg worden wij de laatste tijd geconfronteerd met criminaliteit waarbij sprake is van wapengeweld. De landelijke site www.politie.nl leert dat, citaat: “Het aantal slachtoffers door vuurwapengeweld of steekincidenten groeit….” Mensen voelen zich hierdoor onveilig. Preventief fouilleren kan bijdragen aan het verkleinen van wapenbezit en -gebruik”. Hierbij enkele “Tilburgse” incidenten van de laatste maanden:

5 juni – dodelijke schietpartij voor ogen 5-jarig zoontje, Dolomietenweide
7 juni – schietincident Korvelseweg (kapsalon)
5 juli – schietincident Rentmeesterlaan
5 augustus – gewapende woningoverval Groenewoud
7 augustus – schietincident Wandelbos (Umberstraat)

Een aantal partijen in de Amsterdamse gemeenteraad waaronder CDA en VVD hebben deze week na twee schietincidenten in het weekend, wapencontroles weer op de agenda gezet! Ook de inwoners van Tilburg spreken op sociale media hun afschuw uit over de geweldsincidenten in onze stad en hebben hier hun buik meer dan vol van……

Redenen genoeg voor Lokaal Tilburg om de volgende vragen te stellen:

  • Vanaf september 2019 is de omgeving Wilhelminapark een half jaar lang aangewezen als veiligheidsrisicogebied waardoor preventief fouilleren mogelijk werd. Wat zijn de ervaringen en resultaten geweest van deze wapencontroles?
  • Deelt u de mening van Lokaal Tilburg dat alles uit de kast gehaald moet worden om een halt toe te roepen aan deze schietincidenten?

Als Lokaal Tilburg hebben we de mogelijkheid om vragen te stellen aan het College: de burgemeester en wethouders van Tilburg. Vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn stellen we tijden het Vragenhalfuurtje. Vragen die ingewikkelder zijn, of meer uitzoekwerk vergen, stellen we als Artikel 40 (voorheen Artikel 47) vragen.

Heeft u ook een vraag die we aan het College zouden moeten stellen, dan kunt u dat aangeven via: tilburgmaawt.nl.

Dank u voor het delen!