Geacht College,

Tijdens het Kerstreces werden de inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout onaangenaam verrast door de mededeling van de uitgever “De Tilburgse Koerier” dat men met onmiddellijke ingang is gestopt met dit gerenommeerde huis-aan-huisblad dat wekelijks bij 86.000 brievenbussen bezorgd werd. Lokaal Tilburg heeft eerder al onze zorgen aan het College kenbaar gemaakt over de onzekere toekomst van de Koerier, mede naar aanleiding van de introductie de “JA-sticker”.

De Koerier heeft vanaf 1957 een belangrijke rol gespeeld in de informatievoorziening van onze burgers. Wij zijn er allemaal mee opgegroeid. De huis-aan-huis krant biedt een podium aan lokale ondernemers om tegen betaalbare tarieven te adverteren. Citaat van Frank van Pamelen in het BD; “De Koerier bracht een hele stad huis-aan-huis. Een mooie mix van meningen, commercie en evenementen. Overgoten met kennis van Tilburgse zaken. De Koerier was meer dan een doorgeefluik.”

Uit onderzoek van de Universiteit en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bleek na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 dat onze burgers hun informatie over deze verkiezingen voor het grootste deel via de Koerier hadden vernomen. Lokaal Tilburg is van mening dat de Koerier een belangrijke rol speelde in de lokale nieuwsvoorziening en dat “print” niet ter vervangen is door online. Dat het ene automatisch in plaats komt van het andere is een misvatting!

Reden voor Lokaal Tilburg om de volgende vragen te stellen:

  • Hoe kijkt het College naar het verdwijnen van “De Tilburgse Koerier” en de betekenis van dit huis-aan-huisblad in de nieuwsvoorziening aan onze inwoners?
  • Wat heeft het College gedaan met de signalen dat de Koerier in zwaar weer verkeerde en mogelijk zou gaan stoppen?
  • Lokaal Tilburg is van mening dat de Koerier een belangrijke rol speelde in de lokale nieuwsvoorziening, niet alleen vanwege de gemeentepagina’s maar vooral ook vanwege de gratis berichtgeving voor verenigingen en organisaties, informatie over voorstellingen, nieuws uit dorpen en wijken etc. etc. Deelt het College de mening dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft in de vrije nieuwsvoorziening naar de stad en dorpen en op welke wijze wil men deze nu gaan invullen?
  • Op welke wijze wordt de gemeentelijke informatievoorziening (“publicatie van de gemeente Tilburg”, Raadswerk etc.) in fysieke vorm (print) vanaf heden aan onze inwoners verstrekt?

Namens de Lokaal Tilburg fractie;

Frans van Aarle


Als Lokaal Tilburg hebben we de mogelijkheid om vragen te stellen aan het College: de burgemeester en wethouders van Tilburg. Vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn stellen we tijden het Vragenhalfuurtje. Vragen die ingewikkelder zijn, of meer uitzoekwerk vergen, stellen we als Artikel 40 (voorheen Artikel 47) vragen.

Heeft u ook een vraag die we aan het College zouden moeten stellen, dan kunt u dat aangeven via: tilburgmaawt.nl.

Dank u voor het delen!